Yoga

Yoga is meer dan een sport alleen. Yoga is een bewegingsvorm die de eenheid van lichaam en geest bevordert.

De principes van yoga zijn een resultaat van eeuwenlange experimenten door yogi’s, wijsgeren en mensen als jij en ik. De leer van de yoga beperkt zich allang niet meer tot India en het Oosten, maar wordt over de hele wereld beoefend om uiteenlopende redenen.

Redenen om yoga te doen

Sommige mensen kiezen voor yoga omdat ze een gezond leven willen leiden. Veel anderen hopen innerlijke rust en ontspanning te vinden, terwijl een deel vooral fit, slank en in vorm wil blijven. Het is in ieder geval een manier om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk te ontwikkelen.

Vormen van yoga

Er zijn zes belangrijke vormen van yoga, waarvan Hatha yoga in het Westen de bekendste is. Hatha yoga is een combinatie van lichaamsoefeningen (asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie).

Daarnaast zijn er wat meer onbekende vormen, ontwikkeld door verschillende leermeesters. Zoals PowerYoga, Yin Yoga, Ashtanga Yoga, Do In Yoga, Bikram Yoga, Vinyasa en Flow Yoga.

Yoga is voor iedereen

Yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht en conditie en om mee te doen hoef je geen ervaring met yoga te hebben. Al is het misschien soms even zoeken naar welke les het beste voor jou is, want er is voor iedereen een vorm van yoga die bij haar of hem past. Poweryoga vereist wel enige conditie en is uitdagender dan de andere yogavormen.
Je hoeft de oefeningen niet perfect uit te kunnen voeren of je best te doen om in een voor jou onmogelijke houding te komen. Je oefent binnen je eigen mogelijkheden en grenzen.

Bij yoga is de aandacht naar binnen gericht, waardoor je kunt observeren wat er gebeurt in het lichaam en het denken.
Veel mensen ervaren stress, hebben een druk leven of willen leren ontspannen. Tijdens de lessen leer je hoe je door inspanning, de yogaoefeningen, onnodige spanning los kunt laten, waardoor er meer balans ontstaat tussen spanning en ontspanning, rust en onrust of tussen soepelheid en stijfheid. Hierdoor kan yoga ons leren bewuster om te gaan met wat er op ons pad komt in het dagelijks leven.