Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode wordt met de dag populairder, en dat is niet voor niets. De voordelen die het met zich meebrengt zijn groot, veel mensen hebben hun leven zien veranderen sinds ze de methode van de iceman zijn gaan beoefenen. Dit artikel legt uit wat het voor jou kan doen, inclusief de meest gestelde vragen over de Wim Hof Methode.

Wat is de Wim Hof Methode?

Wim Hof is lang weggezet als een extreem en gek figuur omdat hij de meest krankzinnige wereldrecords verbrak, zoals bijna twee uur lang in een ijsbad zitten, in een korte broek de Mount Everest beklimmen en een marathon rennen in de woestijn, zonder water. De man zelf mag dan extreem zijn, maar gek is hij zeker niet. Laat je door zijn extreemheid niet misleiden, zijn methode is voor iedereen. De methode is voor iedereen geschikt, en voor iedereen heilzaam.

De Wim Hof Methode is dus ook zomaar ‘in een ijsbad stappen’, ‘koud douchen’ of ‘heel heftig ademen’. Het is een steeds meer wetenschappelijk onderzochte en onderbouwde methode die elk mens meer gezondheid, kracht en geluk in het leven kan opleveren. Wanneer je het eenmaal hebt ervaren, begrijp je waarom.

De Wim Hof Methode bestaat uit drie onderdelen: een ademhalingstechniek, blootstelling aan de kou, en mindset. Die drie samen blijken een gouden formule. Het heeft inmiddels de levens veranderd van oneindig veel mensen, overal op aarde.

Voorproefje ervaren? Adem dan drie rondjes mee met Wim Hof zelf:

https://youtube.com/watch?v=0BNejY1e9ik%3Fwmode%3Dopaque

Wat zijn de voordelen van de Wim Hof Methode?

De Wim Hof Methode komt met een waslijst aan voordelen, zowel fysiek als mentaal. Met name mensen met stressgerelateerde klachten en auto-immuunaandoeningen (ook vaak stressgerelateerd) hebben erg veel baat bij dagelijkse beoefening.

In een notendop, zijn de voordelen van de methode:

 1. Je versterkt je immuunsysteem
 2. Je verbetert de werking en de flexibiliteit van je zenuwstelsel, je lichaam leert beter schakelen tussen inspanning en ontspanning
 3. Je bent je lichaam aan het ontzuren en remt ontstekingen
 4. Je zorgt voor meer mentale kracht en optimale focus
 5. Je voelt je energieker en happier!

Waarom wil je in een ijsbad stappen, wat zijn daar de voordelen van?

In een ijsbad stappen kan voor veel mensen extreem klinken, maar probeer dat idee overboord te gooien. Een ijsbad is hartstikke goed voor je en het is bovendien veel makkelijker dan je denkt.

IJsbadderen komt met een legio aan voordelen. Zo vermindert het ontstekingen en verbetert het het herstel van je lichaam. Dit heeft te maken met de samentrekking (wanneer je erin stapt) en uitzetting (wanneer je eruit komt) van bloedvaten. Sowieso verbetert dit je vasculaire systeem van hart- en bloedvaten, maar het stimuleert ook je lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Door de training van je bloedvatensysteem, wordt je bloedstroom verhoogd. Zo kunnen al je cellen beter van voedingsstoffen worden voorzien en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit bevordert het zelfhelend vermogen en de algehele gezonde werking van je lichaam.

Op mentaal vlak word je ook sterker. Zo daag je je lichaam uit door jezelf bloot te stellen aan een enorme spanning en prikkel, waardoor je veerkrachtiger wordt – zowel in het ijsbad als bij uitdagingen in de toekomst.

Waarom wil je de Wim Hof ademhaling doen voordat je een ijsbad instapt?

In een ijsbad stappen is een fantastische ervaring, maar het doet wel wat met je, zowel fysiek als mentaal. Op een ijsbad wil je je altijd goed voorbereiden. Je adem bewust gebruiken is dé manier om dat te doen. Dankzij je adem kun je controle krijgen over de reactie van je lichaam én je mind tijdens de ervaring. 

Er zijn een aantal zaken die meespelen. Ten eerste is er het mentale aspect. Het doen van de Wim Hof ademhalingsoefening haalt je razendsnel uit je hoofd, uit je eindeloze to-do-lists en stroom van gedachten. Dankzij de adem krijg je focus, scherpte, het brengt je volledig in het nu. Ten tweede zorgt specifiek de Wim Hof Methode voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide en een optimale zuurtegraad in je lichaam. Je brengt jezelf in optimale conditie.

Hoe beïnvloedt de Wim Hof Methode je zenuwstelsel en je reactie op stress?

Dankzij de Wim Hof Methode train je de flexibiliteit van je zenuwstelsel, iets wat je gaat helpen om kalm(er) te blijven in het ijsbad. En – als je het vaker doet – in elke situatie in je leven. Bij de Wim Hof ademhaling ga je in eerste instantie heel snel en intens ademen, als een soort hyperventilatie. Dit stimuleert de stressrespons in je lijf, je maakt een stoot adrenaline aan van heb-ik-jou-daar. Volgens Hof zelf maak je meer adrenaline dan tijdens een eerste keer bungeejumpen.

Juist op het moment dat je lichaam denkt: ‘Let’s go!’, trap jij op de rem. Want je stopt dan tijdelijk met ademen, in Hof-termen: de retentie. Soms wel drie minuten lang. Je geeft zo je systeem het signaal om kalm te blijven in het heetst van de strijd. Je gaat abrupt van volledig ‘aan’ naar complete ontspanning.

Bij chronische stress sta je altijd ‘aan’ en lukt het je niet meer (volledig) te ontspannen. De gevolgen van altijd aan staan zijn eerst te merken in allerlei spanningsgerelateerde klachten (zoals onrust, kort lontje, duizeligheid, slecht slapen, weinig concentratie, spastische darmen, etc). Kom je nooit meer tot die echte ontspanning, tot rust en herstel, dan val je op een gegeven moment om. Een computer die altijd aanstaat loopt op een gegeven moment ook vast. 

Met de Wim Hof ademhalingstechniek train je (onder meer) je zenuwstelsel om weer gezond en flexibel te worden, zodat je ook die diepe ontspanning weer kunt bereiken en je systeem makkelijker kan switchen tussen aan en uit. Je zult beter kunnen omgaan met elke vorm van stress in je leven.

Hoe gebruik je je ademhaling terwijl je in een ijsbad zit?

Elke keer dat je een ijsbad ingaat, zal je lichaam vanuit een overlevingsrespons reageren. Je lichaam zal namelijk nooit echt wennen aan de kou, het is simpelweg een enorme stressor voor je lichaam. Ondanks dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. 

Wanneer je onder stress staat, wordt je ademhaling korter en oppervlakkiger. Maar als je tijdens een stresssituatie – zoals in een ijsbad – gaat ademen alsof alles oké en veilig is, dus rustig en beheerst, zal je zien dat je in de situatie kunt ontspannen. De truc is je adem vertragen, met name je uitademing. Hierdoor activeer je die kant van je zenuwstelsel dat voor rust en herstel zorgt, dat jou een veilig gevoel geeft. En zo ben je dus – door kalm te blijven ademen – in staat te ontspannen in een ijsbad. En zal je vanzelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt!

Moet je per se in een ijsbad om de voordelen te ervaren?

Je hoeft echt niet (regelmatig) in een ijsbad te gaan zitten om de voordelen van de Wim Hof Methode te ervaren. Een koude douche doet ook wonderen. Dat gezegd hebbende, een ijsbad is iets wat je wilt meemaken. Het is een overwinning.

Je laat aan jezelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Dat je lichaam veel meer aankan dan je ooit had gedacht. En dat je kalm kunt blijven in een situatie die nogal uitdagend is. Zo’n ervaring sterkt je, zowel fysiek als mentaal. Het is niet voor niks dat veel mensen het een life-changing experience noemen.

Welke voordelen biedt een dagelijkse koude douche?

‘A cold shower a day keeps the doctor away’, dat klinkt mooi – en dat is het ook! Koud douchen werkt fantastische voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je het even volhoudt, pluk je vanzelf de vruchten. Dat kan trouwens prima na een warme douche, een koude afdouche van een minuut of meer is al super heilzaam.

In het kort levert een dagelijkse koude douche je de volgende voordelen op:

 1. Koud douchen verhoogt je weerstand
 2. Koud douchen maakt beter bestand tegen stress
 3. Koud douchen bevordert je bloedcirculatie
 4. Koud douchen kan helpen bij depressie
 5. Koud douchen met maakt je energiek en scherp
 6. Koud douchen geeft huid en haar glans
 7. Koud douchen helpt bij afvallen

Site note: een koud bad is niet aan te raden als je in je menstruatie cyclus zit. Je lichaam heeft dan warmte en liefde nodig omdat het hard aan het werk is.

Hoe kan ik beginnen met de Wim Hof Methode?

Als met alles: begin klein. Proef eerst eens van de ademhalingsoefening. Je hoeft echt niet meteen een ijsbad in. Uiteraard kan dat wel, als je wilt. Boek dan een Wim Hof workshop bij een gecertificeerde trainer, die zijn er volop.

Een simpele start is om mee te doen aan de online minicursus van Wim Hof zelf. Die vind je op z’n website. Maar je kunt ook online met Youtube mee ademen, of een (virtuele) les bijwonen van een yoga/sportschool die het aanbiedt.

Hopelijk ben je zo een eind op weg. Je kunt veel lezen over de Wim Hof Methode, maar uiteindelijk is het simpele advies: just do it. Dan weet je vanzelf wat het jou allemaal kan opleveren.