Pranayama

Wat is Pranayama ademhaling?

‘Prana’ betekent de ‘vitale kracht of ‘levensenergie’. ‘Yama’ betekent het verlengen, ontwikkelen of ontplooien (de letterlijke vertaling is een soort combinatie van deze drie woorden).

Je ademhaling en stemming zijn direct met elkaar verbonden. Wanneer je overstuur of verdrietig bent, houd je je adem eerder in. En wanneer je boos, in paniek of gestrest bent, is je adem snel, kort en oppervlakkig. Pranayama helpt jezelf tot rust brengen.

Door pranayama te beoefenen, gebruik je je ademhaling om de stroom van prana te beïnvloeden. Je reguleert bewust je ademhaling om te voorkomen dat je emoties de overhand krijgen.

Gelijkmatige ademhaling

Het doel van Yoga is het verstillen van je geest. Leren je ademhaling te controleren en verlengen is een belangrijke stap om dit te bereiken. Omdat je al je aandacht naar je ademhaling brengt, kun je niet met andere dingen bezig zijn. Deze staat van ‘eka tattva’, je concentreren op één ding, zorgt ervoor dat je innerlijke rust vindt. Daarom zeggen yoga- en meditatiedocenten vaak: “When the mind wanders, return your attention back to your breath.”

Wat we willen bereiken is een consistente, gelijkmatige ademhaling. Als je investeert in het stabiliseren van je ademhaling, zul je geleidelijk een verschil merken in je energie, gezondheid en uiteindelijk in het functioneren van je geest en emoties. Begin je net met pranayama? Dan zijn er een aantal belangrijke richtlijnen:

  1. Beoefen het met regelmaat, bij voorkeur op dezelfde plek en tijd van de dag.
  2. Haal altijd door de neus adem, tenzij de docent dit anders aangeeft.
  3. Beoefen pranayama alleen zolang het comfortabel is en bouw het rustig op. Heb je last van jeuk, tintelingen of een licht gevoel in je hoofd? Forceer het niet.
  4. Beoefen het mindful. Wanneer je gehaast en onbewust door de oefeningen racet, kun je je lichaam juist negatief beïnvloeden.