Meestgestelde vragen

Wat is Breathwork?

Breathwork ook wel de verbonden ademhaling. Je hebt vele verschillende Breathwork methodes zoals: de Wim Hof Methode, Holotropic, Transformational Breathwork, Rebirthing en nog vele andere.

Wat is verbonden ademen?

Tijdens Breathwork gebruik je een speciale ademhalingstechniek: de Circulaire ademhaling ook wel ‘het verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt.  Een diepe ontspannen buikademhaling, waarbij je door je mond ademt zonder een pauze in te lassen tussen de in- en de uitademing. Daarom staat het verbonden ademen ook wel als ‘Oceanic breathing’ bekend.

Voor wie is Breathwork?

Voor iedereen die aan zichzelf wilt werken, wilt groeien en transformeren. Iedereen is welkom, beginner of ervaren. Man of vrouw.
Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarnaast ben jij in control omdat jij de wijze waarop je ademt kunt bepalen. Daarom kan elk gezond persoon meedoen met Breathwork en de voordelen ervaren. 

Voor wie is Breathwork niet geschikt?

Je bent zwanger

Je bent verslaafd aan psychoactieve middelen

Je bent onder medische behandeling

Je wordt behandeld voor psychische klachten

Je hebt last van paniekaanvallen

Wat doet de kracht van de adem voor mij?

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven. Dit merk je tijdens fysieke activiteiten, maar ook tijdens momenten dat je het moeilijker hebt. Als we angst voelen bijvoorbeeld, stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stressreactie teweeg brengen in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt en het bewustzijn hierover essentieel.

In ons dagelijks leven en deze vaak hectische maatschappij ervaren wij vaak allerlei uitdagingen en prikkels. Ademwerk en de bewuste volle en diepe ademhaling, kan je hier goed bij ondersteunen.

Wat kan ik ervaren?

Je kunt verschillende sensaties waarnemen. Je kunt krampen, tintelingen, of een verdoofd gevoel ervaren. Ook wel tetnay (tetanie) genoemd. Het wordt meestal in de handen, kuiten, voeten, kaken en lippen ervaren, maar het kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.

Fysiologische uitleg
Tijdens de ademsessie adem je dieper en sneller dan normaal. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 in je bloed aanwezig is. Tegelijkertijd verhoogt ook de ph-waarde van je bloed. Dit kan tot tetnay leiden.

Psycho-spirituele uitleg
Volgens Stan Grof (grondlegger van holotropic breathwork) creëert de verbonden snellere ademhaling een biochemische proces in het lichaam dat het ontstaan van oude emotionele en fysieke spanningen mogelijk maakt. Deze kunnen bijvoorbeeld samenhangen met onopgeloste psychologische en fysieke trauma’s. De verkrampingen die tijdens een ademsessie naar boven komen, representeren onbewust materiaal met een sterke emotionele lading. Deze kunnen (tijdens de ademsessie) losgelaten en verwe
rkt worden.

Is Breathwork gezond?

Breathwork bevordert je gezondheid, mede omdat je de volle capaciteit van je longinhoud en middenrif leert gebruiken. Daarnaast vermindert ademwerk gevoelens van spanning en stress, en het helpt het bij het loslaten en herkennen van emoties. Dit bevordert de mentale gezondheid.

Vaak vergeten we hoe we ‘goed’ moeten ademen. Vooral als we gespannen zijn of emoties voelen, ademen we oppervlakkig en snel. Tijdens een Breathwork sessie adem je bewust vol en diep in je buik en borst. Bij een diepe buikademhaling komt je diafragma/middenrif goed in beweging en maak je daar meer ruimte. De middenrif- ademhaling helpt je om te ontspannen en je minder gestrest te voelen. 

Waarvoor is Breathwork bedoeld?

Een optimale ademhaling werkt herstellend op heel veel soorten klachten zoals hyperventilatie, astma, bronchitis, hoofdpijn, migraine, rugpijn, slaapproblemen, depressie, concentratieproblemen en chronische vermoeidheid. Het kan je ook helpen als je last hebt van negatieve overtuigingen, vastzittende emoties, jezelf niet kunnen uiten, oordelen en zelfveroordelingen, relatieproblemen, moeilijk vinden blije gevoelens toe te laten, onvoldoende kunnen genieten, opgekropte boosheid voelen en bij het verwerken van je angsten.