In de media

Samantha Koot – van Rhijn – Ademcoach
Samantha Koot - van Rhijn is ademcoach en reiki practitioner in Hazerswoude Dorp.
Haar eigen eerste breathwork ervaring bracht zoveel heling en transformatie dat ze wist dat ze er meer mee moest. Want iedereen is de magie van breathwork gegund, om meer vanuit rust en flow te kunnen leven.
Inmiddels deelt Samantha Koot – van Rhijn, ook bekend als de Reiki Coach, haar passie voor persoonlijke groei en ontwikkeling middels breathwork, yin yoga en Reiki. Het is haar missie geworden om anderen te helpen zich weer thuis te laten voelen in hun lichaam en hen te laten luisteren naar hun gevoel en intuïtie.
Hoe de adem op Samantha’s pad is gekomen en waarom ze er zo door geraakt is dat ze het nu met de rest van de wereld deelt, dat lees je hier.
“Breathwork is oprecht transformerend en mind blowing! Dit gun ik iedereen.

Samantha, waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?
“Ik heb inmiddels vijftien jaar lang ervaring als fitness-, lifestyle- en voedingscoach. Daarnaast heb ik verschillende groepslessen gegeven, en dat doe ik nog steeds met liefde. Mijn favoriete les is Yin Yoga. Daar is ook mijn interesse in energieën ontstaan.
Toen breathwork en Reiki op mijn pad kwamen voelde ik aan alles dat ik hier iets mee mocht gaan doen. De afgelopen jaren heb ik me zodoende ondergedompeld in vele boeken, workshops en opleidingen. Ik geef al mijn kennis door door middel van cursussen, cacao ceremonies en breathwork retreats in Hazerswoude, vlakbij Leiden. Ik focus me met name op groepssessies, maar soms maak ik een uitzondering en kom ik bij iemand thuis voor een privé- of duo-sessie. Breathwork is wel echt mijn kindje geworden.”

Waarom breathwork, hoe ben je ermee in aanraking gekomen?
“Ik kwam in 2017 voor het eerst met breathwork in aanraking tijdens het Healthy Fest weekend. Ik had een heftige toxische relatie achter de rug waarmee ik veel trauma’s heb opgelopen.
Tijdens dit weekend werd er ook breathwork gegeven, en mijn eerste sessie was magisch, zoveel als ik hierin heb kunnen helen. Wauw, dat was echt life changing! Maar het was intens: ik heb geschreeuwd, gehuild en alles doorvoeld. Dit was uiteraard pijnlijk, maar tegelijkertijd zo mooi. Ik voelde zoveel liefde en warmte. Na die eerste ademsessie was mijn rugzak goed geleegd en voelde ik mij een stuk lichter.”
Dit is dus niet de laatste ademsessie geweest, kan je uitleggen wat breathwork met je doet?
“Breathwork heeft mij tot nu toe zoveel gebracht! Ik luister nu veel beter naar mijn intuïtie en onderbuikgevoel. Ik weet mijn grenzen beter aan te geven en ik weet wat mij energie kost en wat mij energie oplevert. Ik voel mij zelfverzekerder en meer geaard.
En dit is precies wat ik anderen ook hoop te laten voelen tijdens mijn retreats. Ik ben dichter bij mezelf gekomen. Ik sta in mijn kracht en dat voelt fan-tas-tisch. Breathwork is oprecht transformerend en mind blowing! Dit gun ik iedereen.”
“Heb geen verwachtingen, anders gaat je ego met je aan de haal. Geniet van het onverwachtse en ontdek de magie van breathwork!
Samantha Koot - van Rhijn is ademcoach en reiki practitioner in Hazerswoude Dorp.

Start jouw dag altijd met ademwerk?
“Ik word elke dag wakker om 5:00 uur en begin dan mijn dag met Reiki, door een hand op mijn hart en een hand op mijn onderbuik te leggen. Vervolgens doe ik een aantal bewuste ademhalingsoefeningen en een korte meditatie, en zet mijn intentie voor de dag. Hoe wil ik mij voelen?
Ik groet mijn spirit team, alle elementen en mijn krachtdier. In gedachten zeg ik: ‘Laat mij zien wat ik mag zien, laat mij doen wat ik mag doen, laat mij voelen wat ik mag voelen, laat mij ruiken wat ik mag ruiken en zet zo al mijn zintuigen open. Ik stuur mijn licht en liefde naar moeder aarde, naar alle dieren, mensen en de natuur’. Ik zet al mijn chakra’s open, ik grond mijzelf en bescherm mij energetisch voor de dag.
Dan schraap ik mijn tong, ga naar het toilet, was mijn tanden en gezicht en ga heel mijn lichaam borstelen. Vervolgens wandel ik 45 minuten en doe ik een mantra (108x): zingen en affirmaties. Aan het einde doe ik vaak rek- en strekoefeningen of ik ga shaken, zodat alles goed doorbloed is en ik klaar ben voor de dag!”
“Uit je comfortzone gaan is spannend, maar durf de eerste stap te zetten en ga ervoor.

Samantha Koot - van Rhijn is ademcoach en reiki practitioner in Hazerswoude Dorp.
Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?
“Do’s:
Ontdek de kracht van de adem!
Ga het vooral doen bij iemand waar je vertrouwd voelt en op je gemak.
Uit je comfortzone gaan is spannend, maar durf de eerste stap te zetten en ga ervoor!
Don’ts:
Het fijnst is om geen verwachting te hebben anders kun je in je hoofd vast gaan zitten en gaat je ego met je aan de haal. Geniet van het onverwachtse en ontdek de magie!
Breathwork is niet geschikt als je zwanger bent, last hebt van paniekaanvallen of als je onder behandeling bent bij een arts.
Probeer in je eigen bubbel te blijven en niet met anderen bezig te zijn. Daarom gebruik ik altijd oogmaskers in mijn sessies zodat je niet afgeleid kan worden.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?
Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen. Deze mini-handboek heb ik mijzelf cadeau gegeven en in een uur tijd uitgelezen. Het is voor iedereen die achter zijn of haar purpose in het leven wil komen, of juist de angst om dood te gaan wil verminderen. In dit boek word je door een het ‘Zieltje’ (heel mooi omschreven en verteld) meegenomen in de reis naar Aarde. Het is een wonderbaarlijke reis die je misschien opnieuw laat ontdekken wie je werkelijk bent en waar je eigenlijk vandaan komt. Plus, je leert: je bent goed geboren. Goed zoals je bent! We hebben allemaal een innerlijke wijsheid maar vergeten die door de maatschappij. Het is geen zweverig boek of zwaar verhaal, juist heel luchtig en leerzaam. Echt een aanrader voor iedereen die vragen heeft over hoe bepaalde dingen kunnen gebeuren en waarom ze gebeuren.

RISE van Marieke van Meijeren. Dit boek las ik ook in één adem uit. RISE is naast de spirituele autobiografie van Marieke, ook een ‘ziel activatie’ boek om je eigen ziel wakker(der) te maken. Dit boek laat zien hoe je als mens volledig en krachtig jezelf kunt zijn en daarmee meer liefde, geluk en vrijheid ervaart in het leven. Het is een verhaal over steeds moedig opnieuw kiezen om op te staan in de liefde en voor het licht. Ik heb bij Marieke ook de transcendente reizen gevolgd. Heel inspirerend.

Vind je innerlijke kracht van Swami Purnachaitanya. Ik heb bij Swami een mantracursus gevolgd en toen zijn boek gekocht. Als ervaren yogadocente had ik niet verwacht dat ik zóveel nieuwe tips en tricks zou leren over mediteren. Het boek is heel fijn geschreven en erg inspirerend, voor zowel beginners als gevorderden. Vind je innerlijke kracht laat op een mooie manier zien dat meditatie (in onze huidige maatschappij) geen luxe is, het is een noodzaak.”

Het sprookje van de dood

Koop bij bol.com

Rise

Koop bij bol.com

Vind je innerlijke kracht

Koop bij bol.com

Interview door Nikki, founder van www.thebreathworkmovement.nl