Massage

Massage kent een lange geschiedenis, in meerdere landen zijn er bewijzen gevonden dat er al lang geleden massages werden toegepast, het oudste komt uit China en dateert uit 2500 voor Christus.Door de tijd heen is men zich steeds meer bewust geworden van de positieve effecten van massages op de gezondheid. Naast de positieve werking hierop, geeft het ook een algemeen gevoel van ontspanning, welzijn en harmonie

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een massage:

– Ontspanning van de spieren, bij pijnlijke spieren weet iedereen dat een bezoek aan de masseur verlichting kan geven. Hierdoor worden de afvalstoffen, die de spierpijn veroorzaken, losgemaakt en afgevoerd. Tevens komt de spier door bepaalde grepen tot ontspanning en weer in zijn normale doen.

– Bestrijding van (het gevolg) stress, door de aanmaak van het neurotransmitters, zoals oxytocine, serotonine en dopamine te bevorderen. Deze bestrijden de overtollige aanmaak/bestaan van het stresshormoon cortisol. Cortisol: dit hormoon is nuttig om alert te reageren op een bedreigende situatie of om deze langere tijd het hoofd te kunnen bieden. Het nadeel is dat het bij lange aanwezigheid, het het immuunsysteem onderdrukt. Hierdoor kan schade ontstaan aan de weefsels, zoals onze organen.

Oxytocine stimuleert het immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk en hartslag. Tevens zorgt het voor een hogere weerbaarheid tegen stress en dat je lichaam sneller tot rust komt. Het geeft ook een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, want het wordt ook gestimuleerd door knuffelen.

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, heeft invloed op de stemming en het zelfvertrouwen. Mensen met een te laag serotonine gehalte kampen bijv. vaak met depressieve klachten.

Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.Regelmatig een massage werkt ook preventief omdat het lichaam deze ontspanning opslaat in het lichaamsgeheugen en hier steeds makkelijker aan kan refereren. Dit kan een herhaling van klachten voorkomen.

De resultaten zijn heel duidelijk; massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen!

Auteur: Thessa Delfos