Kapalbhati ademhaling

Binnen de Yoga zijn er verschillende pranayama ademhalingstechnieken. Een daarvan is de Vuurademhaling. Er zijn verschillende varianten en benamingen van de Vuurademhaling, maar de basis is overal min of meer hetzelfde.

Andere benamingen van de vuurademhaling zijn Kapalbhati, bhalabhati en ‘skull shining breath’ of ‘breath of fire’ in het Engels.

‘Kapel’ betekent voorhoofd en ‘Bhati’ betekent licht, perceptie of kennis. ‘Skull shining’ verwijst naar het laten ontwaken van de slapende delen van het brein, oftewel ‘verlichting’.

Voordelen van de Vuurademhaling

De Vuurademhaling of Kapalbhati heeft veel verschillende voordelen. Hieronder een lijst met de meest belangrijke voordelen van de Vuurademhaling.

1. Vermindert CO2 in het lichaam

Omdat we vaak niet optimaal ademhalen, onder andere door stress en gejaagdheid, is de verhouding van CO2/O2 in het bloed niet helemaal goed. Er is vaak iets te veel CO2 in het bloed aanwezig.

CO2 verzuurt het lichaam. Die ‘iets te zure omgeving’, is een vruchtbare omgeving voor allerlei verschillende aandoeningen. Door de Vuurademhaling toe te passen kun je CO2 in het bloed verminderen waardoor de het lichaam / bloed weer basisch of alkalisch wordt.

2. Verbetert je metabolisme

Voor je metabolisme of stofwisseling is zuurstof nodig. Wanneer je ademhaling ontregelt of niet optimaal is, dan wordt dit proces verstoord. Hierdoor kun je je onder andere moe en futloos voelen.

Door de Vuurademhaling breng je de verhouding CO2 / O2 in je lichaam weer op orde. Hierdoor is er voldoende zuurstof beschikbaar voor je stofwisseling. Je krijgt door deze ademhaling dus meer energie.

3. Reiniging van het lichaam

Ook heeft de Vuurademhaling een reinigende of ontgiftende werking. Niet alleen wordt veel CO2 met bijbehorende afvalstoffen uit het lichaam verwijderd, maar ook worden de neusgaten gereinigd.

Door de ademhaling naar buiten te forceren via de neus, worden de neusgaten gereinigd wat ruimte geeft voor de ademhaling. Het is daarom vaak een goed idee om Kapalbhati te doen aan het begin van je Yoga practice, of voor een uitgebreide pranayama sessie.

Daarnaast worden de buikorganen gestimuleerd door het krachtig aan- en ontspannen van de buikspieren. Dit heeft een reinigend en ontgiftend effect. Deze ademhaling heeft dus een detox-effect op je lichaam.

Is de Vuurademhaling gevaarlijk?

De Vuurademhaling is voor de meeste mensen veilig te beoefenen, maar er zijn wel een aantal contra indicaties.

Mensen die te maken hebben met de volgende ‘problemen’ moeten voorzichtig zijn met het doen van deze oefening. Is sommige gevallen is het juist niet goed om Kapalbhati te beoefenen. Overleg bij twijfel altijd even met je arts.

Contra indicaties van de Vuurademhaling:

  • Hoge bloeddruk
  • Duizeligheid
  • Hernia
  • Blessures aan de ruggengraat
  • Zwangerschap