Hart chakra

Anahata, de vierde chakra staat verbonden met het element lucht. Je hartchakra zorgt ervoor dat je relaties kunt aangaan en onderhouden, waarbij je zowel liefde kunt geven als ontvangen. In een relatie mag je namelijk óók nemen. Ook jij hebt liefde van anderen nodig. De kleur van dit chakra is groen en daarom hoort de edelsteen groene aventurijn bij dit chakra.

Als dit chakra in balans is ben je niet snel gekwetst, omdat je mensen makkelijk kunt vergeven. Je kunt je liefde makkelijk uiten en begrijpt waarom dingen op een bepaalde manier gelopen zijn, waardoor je alles sneller een plekje kan geven. Doordat je veel compassie hebt voor anderen, begrijp je dat iedereen in zijn leven dingen meemaakt die hij of zij met zich meedraagt.

Dit chakra kan geblokkeerd raken als je in het verleden erg gekwetst bent en je daardoor onverwerkt verdriet hebt. Denk aan afgewezen worden, het verlies van een dierbare of iemand waarvan je veel hield die je fysiek of emotioneel mishandelde. Als je deze emoties niet uit, worden ze ergens opgeslagen in je lichaam.

Als je een overactieve hartchakra hebt, dan neem je vaak problemen van vrienden of familie over op jezelf, net als problemen die in de wereld spelen. Je bent geneigd om jezelf te vergeten, maar geeft wel veel aan anderen.
Heb je een onderactieve hartchakra, dan vind je het vaak lastig om gezonde en liefdevolle relaties aan te gaan, je kan je namelijk moeilijk binden. Je kan lastig meevoelen met wat anderen meemaken, bent erg kritisch en egoïstisch.

Breng je chakra’s weer in balans door een liefdevolle meditatie te doen met een rozenkwarts steen. Je kunt ook onderstaande affirmatie gebruiken of beginnen met elke dag drie dingen opschrijven waar jij dankbaar voor bent. Hoe groot of klein ze ook zijn! Je kunt groene kleding aan doen en groene groentes/fruitsoorten eten. Yoga houdingen die je helpen zijn melting hart, liggende vlinder, koeienkop of kameelhouding.


Affirmatie bij deze chakra: “Ik vergeef (naam van degene die je heeft gekwets) en ben dankbaar voor de lessen die hij/zij mij heeft geleerd.”

Zijn jouw chakra’s in balans? Doe mee met mijn Selfcare Yoga cursus van 21 dagen.