Cranio Sacraal Therapeute

Passie voor bewegen                                                                

Van een beweeglijke peuter groeide ik op tot een sportieve tiener. Mijn keuze voor het volgen en afronden van sportopleiding CIOS lag voor de hand. Daar waar we in beweging zijn, ontstaan blokkades en blessures. Ook bij mij. Dit zorgde voor een verdieping, ik ging Fysiotherapie studeren.

Met meer dan 25 jaar ervaring als sportinstructeur, fysiotherapeut, masseur en voedingsdeskundige, allen in de sportieve setting, is mijn interesse uitgegroeid naar het ondersteunen van langdurige (fysieke) klachten. Waarom ervaart de ene persoon 3 weken een klacht, terwijl bij de een ander een soortgelijke klacht 3 jaar duurt.

De missing link heb ik gevonden in Cranio Sacrale therapie. Deze therapievorm is gericht op het verkrijgen van een goede kwaliteit van ons bindweefsel (fascie). Naast het lijfwerk wat ik al jaren doe, gebruik ik nu lichaamsgerichte psychotherapie uit de master Cranio Sacrale therapie.  Zo komen we bij de oorzaak van een klacht. Via de inzichten omtrent de oorzaak kunnen er voorwaarden gecreëerd worden zodat herstel mogelijk is. Er ontstaat ruimte voor beweging.

 De uitleg;

 Jij werkt, zorgt, sport en je geniet. Het is druk maar je houdt alle ballen in de lucht. Want, dat kan jij!      Soms ervaar je wat ongemakken; er is drukte, spanning, misschien zijn er wat rug-, buik- of hoofdpijn klachten. Er is mee te leven. En wanneer je af en toe op tijd naar bed gaat, ‘nee’ zegt en even voor jezelf kiest, zakken de klachten weer weg.

Wanneer het tegen zit, nemen de klachten toe. Er is meer spanning dan ontspanning en de pijn of het ongemak neemt de leiding. Je probeert van alles, je doet oefeningen, neemt je rust, en volgt adviezen op. Helaas helpt het allemaal maar even. Jouw lijf, jouw fascie ( o.a. jouw spieren, pezen, organen, botten) zouden vrij willen beweging. Dit lukt niet, de balans is verstoord. Er is langdurige of intensieve spanning in jouw lijf aanwezig en hierdoor stroomt het cranio sacrale vocht minder. De kwaliteit van de fascie neemt af er is sprake van een blokkade of blessure. De rug-, buik- of hoofdpijn die je af en toe ervaarde verdwijnt niet meer.

Wat nu? Wat wil de pijn jou vertellen? Hoe zou het zijn wanneer je in contact kunt zijn met je pijn en jij begrijpt wat je lijf met het signaal wilt zeggen? Want dat is waar het over gaat, jouw lijf probeert jou iets te vertellen. Ik hoor je denken: ‘Hoe doe ik dat: in contact zijn met mijn lijf, mijn lijfelijk signaal begrijpen?’

Dat is mijn werk : Jou  ondersteunen bij voelen, zowel lijfelijk, psychisch en emotioneel. Zo kom jij bij wat er is. Jij zult inzichten verkrijgen. Er treedt ontspanning op. Ontspanning geeft ruimte voor jouw fascie om weer vrij te bewegen. Deze beleving, het gevoel van ‘ruimte voor beweging’, is de kroon op mijn werk.  Door de lichaamsvriendelijke benadering is het geschikt voor iedereen. Laat jouw lichaam spreken, ik help je er naar te luisteren.

   Liefs,  Mariska van der Ven   

   Cranio Sacraal Therapeut – Vita Nova`