Box ademhaling

Box breathing is een super simpele ademhalingstechniek die alle Amerikaanse Navy SEALs meekrijgen in hun training. Niet zonder reden: het werkt als een extreem goede en snelle ontstresser. Het maakt je lichaam kalm en scherpt je geest en is erg bruikbaar en nuttig bij (acute) stress.

Hoe voelt een stressreactie in jouw lichaam? Soms kan je stress echt op voelen komen, in spannende, complexe of overweldigende situaties. Neem je voor de volgende keer als je heftige of acute stress ervaart, een paar rondjes box breathing te doen. Het helpt trouwens niet alleen legio militairen in extreme omstandigheden, maar wordt ook veel toegepast door andere beroepsgroepen die te maken hebben met hoge druk en stressvolle situaties, denk aan atleten, verplegend personeel en politie. Kijk wat het voor jou doet.

Box-Breathing.jpg

Box breathing

Box breathing, ook wel square breathing, heet zo omdat je je adempatroon in vier stukken hakt. Je ademt als het ware via de zijden van een box: aan de linkerkant adem je in, bovenaan houd je vast, rechterkant uit en onderaan weer vast. Zit rechtop, voeten plat op de grond, je rug is weg van de leuning. Je ademt door je neus, naar je buik, in vier rustige tellen, dus vier in, vier vast, vier uit, vier vast, en herhaal. Maak zo’n tien rondes vol en kijk hoe je je voelt.

Adem je snel kalm en scherp

Box breathing is een super krachtige én eenvoudige manier om te ontspannen en je ademhaling weer op een normaal, kalm(erend) tempo te krijgen. De oefening helpt een drukke mind te bedaren, het lichaam te ontspannen en je focus en alertheid te verbeteren.

Het mooie is dat je hem in feite overal kunt doen. Ik gebruik box breathing vaak als ik me getriggerd voel. Als ik mijn lichaam voel reageren, bijvoorbeeld bij angst of stress, kan ik denken: wacht even, ik neem controle over m’n lijf in plaats van andersom. Er is niks mis mee af en toe even uit de situatie te stappen, je even af te zonderen, je ogen dicht te doen. Maar ook met je ogen open, achter je desk, tijdens een meeting of in de kroeg (spannende date, keep calm ;)): niemand die doorheeft dat jij ondertussen een ademhalingsoefening zit te doen.

Let wel: zorg altijd dat je veilig bent, dat je zit. Dit soort kalmerende ademhalingsoefeningen zijn geen goed idee in het verkeer of andere situaties waarin je alert moet zijn.

Breathe to Music: Qu’attendez Vous De Moi?

Breathe to Music

Helemaal fijn vind ik het om mee te ademen op muziek. Als je een nummer pakt waar je een goed gevoel bij hebt, geeft dat een éxtra zetje richting een betere gemoedstoestand. Ook handig: de beat telt voor jou. Bijvoorbeeld Qu’attendex Vous De Moi van Deliheugi vind ik een hele fijne om op te ‘boxen’.

Blog: Breathwork Movement